رمضان ماه حوادث سرنوشت‌ساز
04/08/2023 | نویسنده: درویش طالقانی

Print


رمضان یکی از ماه‌های مهم و پر برکت برای مسلمان است، که الله متعال حوادث سرنوشت سازی را  به دلیل جد و جهد و مبارزه مسلمانها در این ماه قرار داده است. حوادث که تا امروز نقش آن در تاریخ  مسلمین و بشریت آشکار است. این حوادث مسیر زنده‌گی و تاریخ بشریت به‌طور عام و از مسلمین را به‌طور خاص تغییر داده است.
 الله متعال بزرگترین حوادث را در این ماه شامل ساخته است، رمضان برای مسلمین صدر اسلام نیز ماه حوادث و تاریخ‌سازی بود. بر علاوه بهره‌ی عبادی و تزکیه نفس در این ماه، مسلمانان بیشترین استفاده‌ی سیاسی را کرده و فتوحات زیادی در این ماه مبارک از جانب مسلمانان صورت گرفته است. گرسنه‌گی و تشنه‌گی ماه مبارک رمضان آن‌ها را تنبل نکرده، بلکه عزم‌شان را در این ماه چندبرابر می‌کرد! درحالیکه اگر به سبک زنده‌گی آن‌ها دیده شود، خیلی ساده و با کم‌ترین امکانات و غذا ماه رمضان خویش را به‌پیش می‌بردند. اما امروز ما با بیشترین امکانات کاری از دست ما ساخته نیست و به حیث انسان‌های منفعل و عقب‌مانده هیچ نقشی در حوادث دنیای امروز نداریم. رمضان‌های زیادی یکی پی دیگر گذشت ولی خبری از تغییر در حالت امت مسلمه نیست. چیزیکه  از واقعیت و حوادث دنیای امروز برای ما می‌رسد تأثیرپذیری مطلق است، نه تأثیر گذاری. درحالیکه امت اسلامی نظر به رسالتی که به حیث امت وسط و بهترین امت، به عهده دارد باید تأثیرگذارترین قشر جامعه بشری باشد و حوادث زیادی را رقم بزند.
حوادث اتفاق افتاده در ماه مبارک رمضان خیلی زیاد است، گذشته‌گان ما در تاریخ اسلام شاه‌کاری‌های بزرگی را رقم زده‌اند که با لست کردن آن‌ها فهرست طولانی به دست خواهد آمد، اما در این نوشته به مهم‌ترین‌های آن  اشاره می‌کنیم:
غزوه بزرگ بدر: جنگ بزرگ بدر در هفدهم رمضان سال دوم هجری مصادف با 624 میلادی واقع شد. این غزوه اولین رویاروی بین مسلمین و کفار به حساب میاید. رهبری این جنگ را از طرف مسلمانها شخص رسول الله صلی الله علیه وسلم و از طرف مشرکین عمرو بن هشام( ابو جهل)به عهده داشتند.در این غزوه حدود سه صدو سیزده نفر از مسلمان‌ها با کمترین امکانات و بیشتر از یک هزار از مشرکین با امکانات فوق العاده در برابر هم قرار گرفتند. در نهایت این غزوه بر اساس نصرت واضح الله متعال به نفع مسلمین تمام گشته و رهبران قریش به شمول ابوجهل، عتبه و دیگران کشته شدند. در این غزوه غنیمت‌های زیادی نصیب مسلمین گردید. از جانب دیگر پیروزی در این جنگ سرنوشت مسلمین را تغییر داد، و اگر مسلمین در این جنگ شکست میخوردند شاید داعیه اسلامی خیلی ضعیف میشد، هرچند الله متعال خودش به امور مسلط و او دقیقا کارساز است.
فتح مکه: در رمضان سال هشتم هجری سال 630 میلادی تاریخ بشری یک واقعه بی نظیر اسلامی را ثبت کرد. مسلمانان پس از آنکه با قوت وارد مکه شدند، به دلیل نقض عهد قریش با آنها در صلح حدیبیه، توانستند مکه را فتح کنند. رسول الله صلی الله علیه و سلم لشکری ده هزار نفری برای فتح این شهر آماده کرد، لشکر حرکت کرد تا این‌که به مکه رسید و با آرامش و بدون جنگ وارد آن شد. یکی از نتایج این فتح با اقتدار، تقویت قدرت مسلمانان، عقب نشینی لشکریان مشرکین و تحسین ساکنان مکه از مهربانی پیامبر اسلام و لشکریانش بود. طوریکه پیامبر اسلام بسیاری از آنان را در آغوش کشید و کینه‌های گذشته به فراموشی سپرده شد، و افرادی مانند ابو سفیان و همسرش را که دشمن سرسخت اسلام بودند را نیز بخشید.
فتح اندلس: مسلمانان در رمضان سال ۹۲ هجری قمری مصادف با سال ۷۱۱ میلادی توانستند اندلس را فتح کنند و نزدیک به هشت قرن در آنجا ماندند و حکومت‌ کردند. ماجرای این فتح از آنجا شروع شد که موسی بن نصیر ارتشی به رهبری طارق بن زیاد را برای فتح اندلس تجهیز و از طریق تنگه جبل الطارق( این نام بعد از فتح داده شده) به این سرزمین فرستاد. طارق بن زیاد پس از رسیدن به بخش شمالی دریای مدیترانه، تمامی کشتی‌های لشکر خود را سوزاند تا سربازانش به فکر عقب نشینی نیفتند و خطبه‌ای بلیغ برای آنها ایراد کرد که باعث تقویه روحیه آنها گردید و امیدهای شان را بالا برد و این انگیزه و نصرت الله متعال سبب شد که فتح عظیم بدست طارق بن زیاد صورت گیرد. پس از اینکه موفق شدند در مرحله اول گوتها را در جنوب اندلس شکست دهند، پیشروی خویش را تا شهر‌های إشبيليه وطليطله ادامه دادند و سپس تمام اسپانیا و پرتگال فعلی را تحت کنترل گرفتند.
معرکه حطین: در 26 ماه مبارک رمضان سال 583 هجری قمری مصادف با سال 1187 م جنگ بزرگ حطین بین صلیبیون اشغالگر و لشکریان مسلمان به رهبری سلطان الناصر صلاح الدین ایوبی به وقوع پیوست. روستای حطین واقع در بین ناصره و طبریه در فلسطین اشغالی صحنه آن نبرد و معرکه سرنوشت ساز بود. در این جنگ مسلمانان به پیروزی کوبنده و قاطع بر صلیبیون دست یافتند، از اینرو توانستند اشغالگران را سرنگون کنند، بیت المقدس را به صاحب اصلی‌اش برگردانند و بیشتر سرزمین‌هایی را که قبلاً صلیبیون کنترل می‌کردند را آزاد کنند. این پیروزی در قلب اروپاییان تأثیر بسزایی داشت، و امیدی شد برای مسلمین که مناطق اشغالی دیگر را نیز آزاد کنند. اروپایی‌ها ارتش عظیمی را تجهیز کردند و در چارچوب آنچه که به جنگ‌های صلیبی معروف است، حملات وحشیانه‌ای را علیه مسلمانان انجام دادند.
فتح انطاکیه: در چهارم رمضان سال 666 هجری قمری مصادف با سال 1268 میلادی، مسلمانان به رهبری الظاهر بیبرس توانستند شهر انطاکیه را از چنگال صلیبیون که به مدت 170 سال آن را اشغال کرده بودند، پس بگیرند. بیبرس ارتش عظیمی را تجهیز کرد، آن را به شهر اشغالی برد و اطراف آن را محاصره شدیدی کرد، مردم این شهر با تسلیمی مشروط خواستند که محاصره به پایان برسد، اما بیبرس این تقاضا را رد کرد، و محاصره را شدت بخشید در نهایت شهر بدون قید و شرط تسلیم گردید. او موفق شد انطاکیه را به زور فتح کند. از این رو مسلمانان غنایم فراوان را تصاحب کردند و اسیران مسلمان آزاد شدند و سقوط آنها پیروزی بزرگی بر صلیبیون پس از نبرد سرنوشت ساز حطین بود.
حوادث از این قبیل سبب شد که مسلمین همیشه تاثیر گزارترین مردم جهان در قضایای جهانی حساب شوند. قابل ذکر است که تمام حوادث بر اساس فکر و اندیشه اسلامی مبتنی بر وحی صورت گرفته است. روحیه‌ی پخش و نشر اسلام از طریق دعوت و جهاد زمینه را برای جنگ‌های که از بدر شروع شد و تا سقوط خلافت عثمانی ادامه پیدا کرد مساعد نمود. اما این روحیه در بین عام مسلمین  به طور کلی و  در بین ارتش مسلمین به طور خاص خیلی کمرنگ شده و یا از بین رفته است. بناء برای احیا و حفظ مجد و عزت مسلمین و پخش و نشر اسلام به حیث دین نجات بخش ضرورت داریم تا روحیه پخش و نشر اسلام از طریق دعوت و جهاد یک بار دیگر در میان امت مسلمه زنده گردد تا این گونه همانند گذشته در قضایای جهان حرف اول را برای گفتن داشته باشیم.

وَالَّذِينَ جَاهَدُوا فِينَا لَنَهْدِيَنَّهُمْ سُبُلَنَا وَإِنَّ اللَّهَ لَمَعَ الْمُحْسِنِينَ ‏
‏ترجمه : ‏‏كساني كه براي ( رضايت ) ما به تلاش ايستند و در راه ( پيروزي دين ) ما جهاد كنند ، آنان را در راه‌هاي منتهي به خود رهنمود ( و مشمول حمايت و هدايت خويش ) مي‌گردانيم ، و قطعاً خدا با نيكوكاران است ( و كساني كه خدا در صف ايشان باشد پيروز و بهروزند ) .‏ ) سوره عنكبوت آيه 69(





   ارسال نظر